Najpopularniji lunch-time tretman – botoks – ne silazi sa prvih mesta top-liste antiage tretmana.
Američko udruženje estetskih plastičnih hirurga navodi da je u 2010. godini čak 83 odsto svih procedura bilo nehirurško, a da su injekcije botoksa najpopularniji neinvazivni metod. On je kratak, efektan i,izuzetno bezbjedan tretman.Tretman traje tek petnaest minuta, uz nekoliko kratkih uboda, a nakon tri dana primijetićete da grimase koje su stvarale bore više nećete moći da pravite. Dve nedelje nakon tretmana imaćete pun efekat – nestanak mimičnih bora. Rezultati botoksa traju između četiri i šest meseci. Supstanca koju nazivamo botoks jeste botulinum tipa A. On privremeno blokira receptore nerava koji pokreću mišiće lica, tako sprečava njihovu kontrakciju i mimiku koja pravi bore.

Botoks i bore
Botoks djeluje samo na mimične bore, a ne i na one nastale prirodnim starenjem kože ili dejstvom sunca. Zato je on pravi tretman za one koji se veoma izražajno mršte, smeju, čude, ali i one koje žmirkaju.Botoks treba primenjivati i preventivno pre nego što se bore pojave.

Sve je popularniji mezobotoks, primjena razblaženog botoksa koji se mezoterapijskom tehnikom ubrizgava minijaturnim iglama u zone lica, vrata i dekoltea. Predviđen je za žene koje žele više mimike a manje bora, ili za mlađe osobe koje se protiv starenja kože lica bore preventivno. Druga mogućnost je baby botox, kada se bockanje vrši u manjim, posebno određenim dozama i na posebno određenim mestima. Preferiraju ga glumice koje žele da budu bez bora, ali i da
sačuvaju mimiku toliko važnu za posao.

hijaluronski fileri
Kako proces starenja napreduje uz uticaj genetskih i razlicitih spoljasnjih faktora tako se procenat hijaluronske kiseline u organizmu smanjuje.
Izlaganje suncu, odnosno UV zračenje, uzrok je 90% simptoma prevremenog starenja kože, a prve promjene izazvane suncem počinju da se javljaju već od dvadesete godine. Zato i ne čudi da osobe koje su se pretjerano izlagale suncu ili išle u solarijum izgledaju mnogo starije nego što u stvari jesu.
Prevremeno starenje pogađa i pušače.
Štetan uticaj cigareta na izgled i zdravlje kože je toliko veliki da se u medicini koristi pojam “pušačko lice” koje se odlikuje sivo žutom bojom i brojnim borama, jer je upravo duvanski dim odgovoran za uništavanje vezivnog tkiva kože.
Vremenom, u koži dolazi do smanjenja količine kolagenih i elastičnih vlakana koji koži daju gipkost i elastičnost. Najsavremeniji i najčešće primenjivani filer jeste hijaluronska kiselina.
Hijaluronska kiselina

Molekuli hijaluronske kiseline predstavljaju sastavni deo matriksa vezivnog tkiva koje leži između ćelija kože. Hijaluronska kiselina je po sastavu polisaharid, što znači da privlači vodu i povećava volumen tkiva. Godinama dolazi do izraženijeg smanjenja količine hijaluronske kiseline u koži, što uz gubitak volumena vezivnog tkiva dovodi do pojave bora.

Za šta koristimo filere?

Korekciju bora, sitnih i dubokih linija:
nazolabijalne bore (linije od nosa prema usnama)
marionetske bore (linije od usana prema bradi)
bore mrštilice (između obrva)
pušačke bore (oko usana)
bore smeijalice
Oblikovanje kontura lica :
povećanje usana
podizanje uglova usana
podizanje jagodica
oblikovanje brade
Ispravljanje nepravilnosti:
podočnjaci
ožiljci
Procedura nije bolna jer se regija anestezira mada i savremeni fileri sadrže u sebi lokalni anestetik čime je bol svedena na minimum.
Cijela procedura traje od 15 do 30 minuta, a rezultati su vidljivi odmah.
Trajanje rezultata varira od više faktora:
vrste i količine preparata koji se ubrizgava
tehnike ubrizgavanje
metabolizma organizma
Uglavnom je to period od 9 do 15 meseci, dok se redovnim aplikovanjem hijaluronske kiseline ovaj period značajno produžava.
Propratni fenomeni

otok (veći kod osoba atopijske konstitucije)
modrice (rijetke, češće se javljaju kod pacijenata svijetle puti i onih koji svakodnevno koriste preparate na bazi acetil salicilne kiseline)
hipersenzitivnost, vrlo retka
Oporavak nakon procedure

umivanje vodom i sapunom
aplikovanje krema isključivo ordiniranog od strane ljekara
ne konzumirati veće količine alkohola 24h nakon zahvata
ne vježbati 24h nakon zahvata
dozvoljena je upotreba pudera na mineralnoj bazi
izbjegavati solarijum i saunu narednih 5 do 7 dana
izbjegavati bliži kontakt sa kućnim ljubimcima