Jastučići na stomaku, rukama i nogama mnogim ženama predstavljaju estetski problem. Pravilan režim ishrane i vježbanje mogu da ih uklone, ali je proces dugotrajan i naporan. Novi estetski metod podmlađivanja lica i oblikovanja tijela, lipoliza, može da ukloni jastučiće bez mnogo muke.

Poslednjih godina sve su popularnije metode podmlađivanja i oblikovanja tela koje nisu agresivne. Lipoliza je, možda, jedna od metoda koja je najdalje otišla u estetici lica i tela, približujući se po rezultatima, na primer, liposukciji, hirurškoj metodi odstranjivanja masnog tkiva i oblikovanja tela.

Šta se ubrizgava ispod kože da bi se razložile masti?
Metod podrazumeva ubrizgavanje fosfatidilholina uz pomoć injekcija. Reč je o prirodnoj supstanci koja se dobija iz soje, lecitina. Fosfatidilholin ima važnu ulogu u metabolizmu. U medicini se već godinama upotrebljava u tretiranju jetre i prevenciji masnih ugrušaka u krvi. Svetska mreža ljekara koji primenjuju lipolizu "Network Lipolysis" ima standardizovane protokole za ovu metodu. Doza fosfatidilholina, koja se intravenozno ubrizgava u medicinske svrhe, na primer, višestruko je veća od one koja se koristi prilikom lipolize.

Šta se dešava ispod kože?
Ubrizgan u masno tkivo, fosfatidilholin izaziva razlaganje masnih ćelija. Zato ga i zovu žderač masti. Razlaganje masti je proces koji traje do osam nedelja. Razložena masnoća se prirodnim putem trajno izbacuje iz organizma, a tretirana zona postaje mjerljivo vitkija. Potrebno je do četiri do sesttretmana za postizanje zadovoljavajućih rezultata. Tretmani se rade na tri do cetiri nedelje.

Ko je kandidat za ovaj tretman?
Lipoliza nije metod mršavljenja, već metod oblikovanja tela. To znači da je namijenjen osobama koje imaju gotovo normalnu težinu, hrane se normalno i vježbaju, ali i dalje nisu zadovoljne svojim izgledom zbog nagomilanih masnih naslaga na određenim djelovima tela koje se teško skidaju. Lipoliza ne rešava celulit, mada može da ga ublaži - za celulit se primenjuje srodna metoda, mezoterapija.